• Post author:

Podem estimular l’atenció dels nostres fills?

L’atenció es treballa des del mateix moment del naixement.

El manteniment del contacte visual acompanyat de paraules ja en els nadons afavoreix que l’atenció es pugui sostenir. Quan comencen a explorar el seu entorn és important que el nadó pugui tenir alguns objectes (no masses) al seu voltant i que els poguem observar, explorar conjuntament amb ell. Una hiperestimulació visual no ajuda a atendre millor, inclús pot interferir. Sovint, les estimulacions visuals de pantalles (TV; mòbils, tauletes, etc.) produeixen un efecte hipnòtic per una hiperestimulació visual. Aquest fet pot generar que quan no hi hagi una hiperestimulació el nen/a no atengui i busqui novament una excitació visual molt elevada. Tot allò que no contingui un elevat nivell estimulador no genererà prou interès.

L’excés de joguines també pot dispersar l’atenció i crear massa focus d’interès al mateix temps, de manera que l’infant no pot atendre un sol objecte i explorar-ne totes les seves possibilitats,  generar fantasia a partir de les qualitats de l’objecte i tot allò que ell l’hi afegeix (imagina, canvia la funció per la qual ha estat pensat, etc.).

Jocs que promouen l’atenció amb creativitat són els jocs amb animals, o famílies, fer de metge, fer de mare/pare, anar  a comprar al súper, etc. El que anomenem joc simbòlic, acompanyat de llenguatge i de tot un món fantàstic que no s’acaba mai i que per tant, sempre té interès i pot ser focus d’atenció. És important també, observar-se un mateix com adult, per parar atenció en les contínues interferències externes que tenim (trucades, el Whatsapps, etc.) ja que tallen l’atenció continuada de l’infant, sobtadament.